אקולוגיה וסביבה

24 ביולי, 2017

עשו לעצמכם תרגיל: הרכיבו "משקפי דמוגרפיה"


מאת

שחר בוקמן
עורך אקולוגיה וסביבה

מאת

שחר בוקמן
עורך אקולוגיה וסביבה

קוראות וקוראים יקרים,

הגעתי למחצית חיי!

אני בן 45, ולפי תחזיות הגידול בתוחלת החיים – עוד 45 שנה, בשנת 2062, תגיע תוחלת החיים של גברים בישראל עד ל-90. לא אלאה אתכם בהרהורים אישיים הקשורים לאמצע החיים, אלא אנצל את ההזדמנות לכתוב על סוגיות לאומיות הקשורות בין השאר לעלייה בתוחלת החיים.

לפני חמש שנים (אוגוסט 2012) פרסמנו במדור 'שולחן הדיונים' של כתב העת רב-שיח בנושא ההשפעות הסביבתיות של גידול האוכלוסייה בישראל. היה זה הביטוי החיצוני הראשון לדאגה שהביעו מספר חוקרים יקרים ממכון ויצמן באשר להשלכות הסביבתיות והאחרות של סוגיה זו, אך לא פחות מכך היה זה ביטוי לרצון שלהם להעלות את הנושא על סדר יומה של הקהילה הסביבתית ולבסס עיסוק עקרוני ומדעי בנושא. העיסוק בנושא העמיק במסגרת מושבים מיוחדים שהתקיימו מאז בוועידות שנתיות למדע ולסביבה, והתמסד עם הקמת 'פורום סביבה, חברה ודמוגרפיה' לפני שנתיים, ביוני 2015.

משוואה מוכרת במדעי הסביבה מתארת את ההשפעה האנושית על הסביבה כמכפלת שלושה גורמים: אוכלוסייה, טכנולוגיה ורמת חיים. ועדיין, יש חוסר נכונות בקרב אנשים ומוסדות רבים וטובים לבחון דרכים לשינוי תפיסות יסוד בדמוגרפיה. כמובן שהסבר לכך טמון בטאבו חברתי, הנובע מתלאות העם היהודי ומעיסוק מתמיד במאזנים דמוגרפיים לאומיים. לרובנו יש 'נקודה עיוורת' המונעת מאתנו להכיר בכך שדמוגרפיה היא מכנה משותף לרוב האתגרים הסביבתיים והחברתיים שבפנינו (למשל צפיפות בכבישים ועומס בבתי החולים). כולנו שמחים לראות אנשים קרובים לנו מאריכים חיים ומגיעים לשיבה טובה, ועולזים כשנולדים ילד, ילדה ואחיינים. אז על מה נלין?

פרופ' אלון טל, מחבר הספר "והארץ מלאה – התמודדות עם פיצוץ אוכלוסין בישראל" (הקיבוץ המאוחד, 2016), שעומד כיום בחזית הציבורית של השיח בנושא דמוגרפיה וסביבה, קובע "אין כמעט פתרון למשבר הסביבתי, ובטח לא למשבר החברתי, כשיש גידול אוכלוסין מואץ. הייתה תקופה שהיינו צריכים לעודד ילודה. עכשיו הזמן לייצב את האוכלוסייה".

עשו לעצמכם תרגיל: אחרי שתקראו את הידיעה הפותחת את הגיליון העוסקת ישירות בנושא זה, הרכיבו "משקפי דמוגרפיה", וקראו בעזרתם את תוכני הגיליון שלפניכם. אף על פי שגיליון זה לא היה מיועד לעסוק דווקא בסוגיות דמוגרפיות, אני בטוח שתיווכחו לראות כמה מהבעיות הן תולדה, בין השאר, של גידול האוכלוסייה: השינויים בתפוצת ציפורים לצד שינויים המתחוללים בנוף ארצנוהצורך לפתח אזורי נופש בחיק הטבע לטובת הציבור המצטופף באתרי הטבע בחופשות ובחגיםהתמורות בשימושי קרקע באזורים כפריים הסמוכים לגוש דןהצורך ביבוא נרחב של גרעינים למספוא ולתעשייה להזין את האוכלוסייה הגדלהניצול רוב מי הגשמים באגן ים המלח לשימושי האדם (ראו גם פה).

ולסיום, אנו מציעים לכם דרך נוספת להשגת נקודת מבט חדשה על סוגיות סביבתיות. שינוי תודעתי בתחום ההשפעות הסביבתיות של גידול האוכלוסין, כמו בכל תחום אחר, יכול להיות מושג באמצעים רציונליים, כמקובל לרוב בקרב אקולוגים ומדעני סביבה, אך יש המוצאים שביל ישיר אל התודעה דרך הרגש. כדי לפתח את הערוץ הזה החלטנו להביא בכל גיליון שיר מ'שירת הסביבה'.

קריאה נעימה,

שחר בוקמן


כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *


ציטוט מומלץ

בוקמן ש. 2017. דבר העורך. אקולוגיה וסביבה 8(3): 2.
העתק




כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מחקרי סביבה אצלך בתיבה

    מחקרי סביבה אצלך בתיבה


      מאת

      שחר בוקמן
      עורך אקולוגיה וסביבה

      מאת

      שחר בוקמן
      עורך אקולוגיה וסביבה


      ציטוט מומלץ

      בוקמן ש. 2017. דבר העורך. אקולוגיה וסביבה 8(3): 2.
      העתק

      תכנים נוספים שעשויים לעניין אותך

      ים המלח ופרויקט “מובל השלום” ממפרץ אילת לים המלח

      דורון מרקל

      גיליון אביב 2011 / כרך 2(1) לפרויקט “מובל השלום” ממפרץ אילת לים המלח יתרונות רבים: ייצור מים מותפלים בכמות גדולה לטובת המזרח התיכון כולו, ייצוב ים המלח בעזרת תוצר הלוואי של ההתפלה, שימוש באנרגיה הידרואלקטרית להתפלה, מימון רוב התפעול השוטף על-ידי צרכני המים של הפרויקט, ומעל לכול – יצירת בסיס איתן לשיתוף פעולה בין-לאומי במזרח התיכון

      לפרויקט “מובל השלום” ממפרץ אילת לים המלח יתרונות רבים: ייצור מים מותפלים בכמות גדולה לטובת המזרח התיכון כולו, ייצוב ים המלח בעזרת תוצר הלוואי של ההתפלה, שימוש באנרגיה הידרואלקטרית להתפלה, מימון רוב התפעול השוטף על-ידי צרכני המים של הפרויקט, ומעל לכול – יצירת בסיס איתן לשיתוף פעולה בין-לאומי במזרח התיכון

      גיליון אביב 2011 / כרך 2(1)

      התפשטות זיהום מאזור התעשייה רמת חובב בנחלי הסביבה – הערכת מצב על בסיס ממצאי הניטור בשנים 1998–2011

      אריאל כהן, ניסים קשת, יוסי הראל

      גיליון אביב 2012 / כרך 3(1) / הנגב שפכים תעשייתיים, שמקורם באזור התעשייה הכימית רמת חובב, זרמו עד שנת 1990 באפיקי הנחלים סכר, באר שבע והבשור, לרבות במי התהום לאורך הנחלים. המועצה המקומית-תעשייתית רמת חובב פועלת מאז להפסקת הזרמת השפכים מאזור התעשייה במספר דרכים: מתקני טיפול בשפכים שהוקמו במפעלים, ניקוז מי תהום גבוהים ושאיבתם לברֵכות אידוי, ובניית מאגר לאיסוף הנגר מהמפעלים

      שפכים תעשייתיים, שמקורם באזור התעשייה הכימית רמת חובב, זרמו עד שנת 1990 באפיקי הנחלים סכר, באר שבע והבשור, לרבות במי התהום לאורך הנחלים. המועצה המקומית-תעשייתית רמת חובב פועלת מאז להפסקת הזרמת השפכים מאזור התעשייה במספר דרכים: מתקני טיפול בשפכים שהוקמו במפעלים, ניקוז מי תהום גבוהים ושאיבתם לברֵכות אידוי, ובניית מאגר לאיסוף הנגר מהמפעלים

      גיליון אביב 2012 / כרך 3(1) / הנגב

      מדוע לוועידה ולכתב העת ישנו בעצם אותו הדי-אן-איי?

      גיליון אביב 2022 / כרך 13(1)
      לראש העמוד