אקולוגיה וסביבה

השפעת התחממות הים על שמירת טבע

23 בספטמבר, 2024

גני ספוגים שהתגלו במים העמוקים (100 מטר) של שמורת ים ראש כרמל במסגרת סקרים באזור טרם הכרזתה. המים העמוקים יכולים לשמש מקלט אקלימי עבור מינים ימיים רבים, בהם ספוגים | צילום: טל אידן, באדיבות מעבדת מיכה אילן, בית הספר לזואולוגיה, אוניברסיטת תל אביב


מאת

אורי פריד לנדאו
אקולוגית ימית, חטיבת מדע, רשות הטבע והגנים

מאת

אורי פריד לנדאו
אקולוגית ימית, חטיבת מדע, רשות הטבע והגנים

אחד האיומים המרכזיים על בריאות הסביבה הימית הוא התחממות הים בעקבות שינוי האקלים. עליית טמפרטורת המים עשויה להביא לשינויים בעלי השפעה גדולה על מינים ימיים, כמו ירידה בביומסה של בעלי חיים ימיים, שבאה לידי ביטוי בגודל גוף קטן יותר ובשכיחות נמוכה יותר של פרטים [10], ופלישה והתבססות של מינים חובבי חום. בימים אלה רשות הטבע והגנים מגבשת את היערכותה לביטויים המחריפים של שינוי האקלים. אחת מדרכי ההתמודדות היא קידום תכנון ימי מושכל והכרזה של שמורות טבע ימיות שהן הכלי המרכזי והיעיל ביותר לשמירה על הסביבה הימית [10].

מאחר שבשמורות נאסר הדיג לחלוטין, יש בתחומן ביומסה גבוהה יותר של דגים מאשר באזורים הסמוכים מחוץ להן [5]. נוסף על כך, השמורות מגינות על התפקוד של המערכת האקולוגית ומספקות הגנה גורפת לאורך כל מארג המזון הימי, ממינים השייכים לרמות טרופיות נמוכות ועד לטורפי-על [8]. השמורות הימיות מגינות גם על בית הגידול עצמו מהרס פיזי בזכות מניעת הקמה של תשתיות ופיתוח בתחומן.

טריגון חד אף (Dasyatis pastinaca) באזור בת גלים בחיפה | צילום: שרה אוחיון

עם זאת, שמורות טבע אינן פתרון קסם. יש מחקרים המראים כי השמורות אינן אפקטיביות כנגד אובדן ביומסה של דגים בעקבות העלייה בטמפרטורות בקנה מידה רחב [5]. כמו כן, מינים שמקורם ממים קרירים יותר ממימי ים תיכון, כמו למשל מינים ממקור אטלנטי, צפויים לנדוד או להיכחד מהאזור שלנו, שהוא קצה גבול התפוצה שלהם [7]. במקומם אנחנו רואים יותר ויותר מינים פולשים ממקור טרופי, שמותאמים לטמפרטורות גבוהות יותר [6]. מינים אחרים יבחרו להעמיק ממים רדודים למים עמוקים וקרירים יותר. מנגנון התמודדות זה אכן נמצא כדפוס נפוץ ועקבי במספר קבוצות טקסונומיות שונות (דגים, סרטנים וסילוניות) במחקר שבחן 236 מינים בים התיכון [2]. מסקנת החוקרים הייתה שהתחממות הים תצמצם את התפוצה של מינים רבים למים עמוקים, שם ימצאו מקלט אקלימי בטמפרטורות נמוכות יותר.

מבחינת שמירת טבע, כשמינים מעמיקים לכיוון מערב, עלינו גם כן להרחיב מערבה את גבולות השמורות שבתחומן הנוכחי אין מים עמוקים, כדי שיכללו מים עמוקים יותר, וכך נוכל להמשיך להגן על המינים הללו. נוסף על כך, תידרש הרחבה שלהן מזרחה בשל עליית מפלס הים והצורך לשמר בתי גידול יבשתיים סמוכי חוף, המהותיים עבור מינים ימים, כמו למשל צבי ים הזקוקים לאזור החוף למטרות רבייה.

אספירנה פְּסוּסָה (Sphyraena viridensis) בשמורת ים שקמונה | צילום: שרה אוחיון

לצערנו, לא נוכל להציל את כל המינים. אומנם, אם מתקיימת אכיפה של הדיג, נצפה למצוא ביומסה גבוהה יותר בתוך השמורות לעומת אזורי דיג סמוכים ברמה המקומית, אבל לא משנה עד כמה נתכנן נכון את שמורות הטבע, יהיו מינים שהחום או השינוי בבית הגידול יכריעו אותם, והם ייכחדו מאזורנו [3]. בניגוד להם, יש מינים של דגי סחוס (כרישים ובטאים) שדווקא מחבבים את המים החמים, ומגיעים למטרת רבייה דווקא למזרח הים התיכון הקיצוני שטמפרטורות המים בו גבוהות במיוחד לעומת אזורים אחרים בים. מדובר, למשל, על גיטרן אטלנטי (Glaucostegus cemiculus) וגיטרן מובהק (Rhinobatos rhinobatos), המגיעים לאזורנו דווקא כשטמפרטורות המים גבוהות יחסית בחודשי הקיץ במים הרדודים [1]. גם מיני טריגונים, כמו טריגון חד אף (Dasyatis pastinaca), נצפים בקרבת החוף בתקופת החיזור והרבייה, ולאחריה נצפים נקבות הריוניות ופרטים צעירים [4]. בניגוד למקומות אחרים בעולם, המינים הללו הם ערך טבע מוגן בישראל, והפגיעה בהם אסורה על פי החוק. עובדה זו הופכת את האזור שלנו למיוחד במינו בכל הקשור לשימור שלהם בקנה מידה עולמי.

רמת הוודאות ביחס למי שיאכלס את הים שלנו בעתיד נמוכה. לפיכך, עמדתה של רשות הטבע והגנים ואופן פעולתה הם להמשיך ולהגן על מינים ספציפיים, כמו כרישים ובטאים מקומיים, שאוהבים חום. כמו כן, עלינו להמשיך להגן באמצעות שמורות על מגוון של בתי גידול, בהתאם למאפייני התשתית הפיזית והייצוגיות שלהם, וכן להגן באמצעות שמורות טבע על חברה מתפקדת, כזו שהרכב המינים בה עלול להשתנות באופן דינמי בעקבות התחממות המים ופלישת מינים. כדי לעקוב אחר השינויים מקרוב יש גם צורך בהפעלת מערך ניטור, שהוא כלי חשוב ומשמעותי לקבלת החלטות ניהוליות. ניטור יסייע לזהות שינויים אקולוגיים בזמן אמת ולהגיב עליהם במידת הצורך באמצעות ממשק מתאים. נצטרך להמשיך ולבחון את דרכנו כל הזמן כדי להתאים את כלי המדיניות לטובת שמירה על הסביבה הימית, למעננו ולמען הדורות הבאים.


  1. Azrieli B, Cohen E, Livne L, et al. 2024. Characterising a potential nearshore nursery ground for the blackchin guitarfish (Glaucostegus cemiculus) in Ma’agan Michael, Israel. Frontiers in Marine Science 11: 1391752.
  2. Chaikin S, Dubiner S, and Belmaker J. 2022. Cold‐water species deepen to escape warm water temperatures. Global Ecology and Biogeography 31(1): 75–88.
  3. Chaikin S, Riva F, Marshall KE, et al. 2024. Marine fishes experiencing high-velocity range shifts may not be climate change winners. Nature Ecology and Evolution 8(5): 936–946.
  4. Chaikin S, Belmaker J, and Barash A. 2020. Coastal breeding aggregations of threatened stingrays and guitarfish in the Levant. Aquatic Conservation: Marine and Freshwater Ecosystems 30(6): 1160–1171.
  5. Frid O, Malamud S, Di Franco A, et al. 2023. Marine protected areas' positive effect on fish biomass persists across the steep climatic gradient of the Mediterranean Sea. Journal of Applied Ecology 60(4): 638–649.
  6. Giangrande A, Pierri C, Del Pasqua M, et al. 2020. The Mediterranean in check: Biological invasions in a changing sea. Marine Ecology 41(2): e12583.
  7. Rilov G, Mazaris AD, Stelzenmüller V, et al. 2019. Adaptive marine conservation planning in the face of climate change: What can we learn from physiological, ecological and genetic studies? Global Ecology and Conservation 17: e00566.
  8. Sala E and Giakoumi S. 2018. No-take marine reserves are the most effective protected areas in the ocean. ICES Journal of Marine Science 75(3): 1166–1168.
  9. Van Rijn I, Buba Y, DeLong J, et al. 2017. Large but uneven reduction in fish size across species in relation to changing sea temperatures. Global Change Biology 23(9): 3667–3674.
  10. Villamor A and Becerro MA. 2012. Species, trophic, and functional diversity in marine protected and non-protected areas. Journal of Sea Research 73: 109–116.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *


ציטוט מומלץ

פריד לנדאו א. 2024. השפעת התחממות הים על שמירת טבע. אקולוגיה וסביבה 15(3): 11–12.

העתק



כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מחקרי סביבה אצלך בתיבה

    מחקרי סביבה אצלך בתיבה


      מאת

      אורי פריד לנדאו
      אקולוגית ימית, חטיבת מדע, רשות הטבע והגנים

      מאת

      אורי פריד לנדאו
      אקולוגית ימית, חטיבת מדע, רשות הטבע והגנים


      ציטוט מומלץ

      פריד לנדאו א. 2024. השפעת התחממות הים על שמירת טבע. אקולוגיה וסביבה 15(3): 11–12.

      העתק

      תכנים נוספים שעשויים לעניין אותך

      עשבי ים – חשיבותם למערכת האקולוגית ולקיבוע פחמן כחול

      גיל רילוב

      גיליון קיץ 2024 / כרך 15(2) כיצד שימור ושיקום של עשבי ים יכולים להניב פתרון מבוסס-טבע לאִפחות שינוי האקלים ואף לתרום לשגשוגה של מערכת אקולוגית ימית?

      כיצד שימור ושיקום של עשבי ים יכולים להניב פתרון מבוסס-טבע לאִפחות שינוי האקלים ואף לתרום לשגשוגה של מערכת אקולוגית ימית?

      גיליון קיץ 2024 / כרך 15(2)

      הלבנת אלמוגים במפרץ אילת – שוניות על סף נקודת מפנה?

      אסף זבולוני, מעוז פיין, יונתן שקד

      גיליון חורף 2024 / כרך 15(4) דיווחים חריגים על הלבנת אלמוגים בשוניות באילת, שנגרמת בגלל שינויים קיצוניים בתנאי הסביבה, מעוררים חשש כבד בקשר לעתידן

      דיווחים חריגים על הלבנת אלמוגים בשוניות באילת, שנגרמת בגלל שינויים קיצוניים בתנאי הסביבה, מעוררים חשש כבד בקשר לעתידן

      גיליון חורף 2024 / כרך 15(4)

      לפני שיהיה מאוחר מדי ‒ נקודות מפנה אקלימיות עלולות לערער את יציבות מערכות כדור הארץ

      גיליון סתיו 2024 / כרך 15(3) / אקלים של שינוי
      לראש העמוד