אקולוגיה וסביבה

האם היערכות ישראל לשינוי האקלים יכולה להתבסס על התחזיות של מרכזי האקלים המובילים בעולם?

22 בספטמבר, 2024

"מדינת ישראל בפרט, והאגן המזרחי של הים התיכון בכלל, נחשבים למוקֵדה (hotspot) של שינוי אקלים. העלייה בטמפרטורות במזרח התיכון עד כה היא כמעט כפליים מן הממוצע העולמי" | צילום: סטיוארט רנקין, פליקר, CC BY-NC 2.0


מאת

דניאל רוזנפלד
ועדת ההיגוי להתמודדות עם משבר האקלים, האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים; המכון למדעי כדור הארץ על שם פרדי ונדין הרמן, האוניברסיטה העברית בירושלים
ניר סתיו
מנהל מחלקת התשתיות הטכנולוגיות, הארגון המטאורולוגי העולמי

מאת

דניאל רוזנפלד
ועדת ההיגוי להתמודדות עם משבר האקלים, האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים; המכון למדעי כדור הארץ על שם פרדי ונדין הרמן, האוניברסיטה העברית בירושלים
ניר סתיו
מנהל מחלקת התשתיות הטכנולוגיות, הארגון המטאורולוגי העולמי

המאמר מבוסס על נייר עמדה של ועדת ההיגוי של האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים להתמודדות עם משבר האקלים [2], שהוכן בעזרתם של פרופ' נתן זוסמן ופרופ' יורם מרגליות. חברי הוועדה: פרופ' דן יקיר (יו"ר), פרופ' צבי בן-אברהם, פרופ' נעמה גורן-ענבר, פרופ' יוסף ג'בארין, פרופ' נדב דוידוביץ', פרופ' יואב יאיר, פרופ' יוסי לויה, פרופ' שלומית פז, פרופ' טליה פישר, פרופ' דניאל רוזנפלד ופרופ' איתן ששינסקי.

כתובת דוא"ל להתקשרות: [email protected]

כיצד מתבטא שינוי האקלים

עליית ריכוז גזי החממה באטמוספרה עקב פליטות של פחמן דו-חמצני ומתאן מעשה ידי אדם מאז תחילת המהפכה התעשייתית בסביבות 1850 הביאה להתחממות בשיעור של 1.1 מעלות בממוצע עולמי עד שנת 2020 (IPCC, 2021). קצב ההתחממות האיץ בעשורים האחרונים, והטמפרטורה התקרבה מאוד לערך סף של 1.5 מעלות (איור 1) [5], שהוסכם שיש להימנע מלעבור אותו.

עליית הטמפרטורה העולמית אינה מתרחשת במידה שווה בכל העולם, והיא קורית מהר יותר בקטבים ובאזורי המדבריות, ופחות מן הממוצע העולמי מעל האוקיינוסים. עקב ההתחממות ישנה עלייה בעומס החום ובאורך ובעוצמה של גלי החום. עליית הטמפרטורה מביאה לקיבולת גדולה יותר של אדים באטמוספרה, ובעקבות זאת מאפשרת המטרה עזה יותר במערכות גשם, ולכן מגדילה את הסיכוי לשיטפונות. מן הצד השני, קיבולת האדים הגדולה יותר של האוויר החם מביאה להתאדות ולהתייבשות רבות יותר. השינויים האלה מביאים לאירועי מזג אוויר קיצוניים יותר של שיטפונות ובצורות. אזורים גשומים ברחבי העולם נעשים גשומים עוד יותר, והאזורים היבשים מתייבשים אף יותר.

עליית הטמפרטורה מביאה גם לעליית מי הים, שמאיימים להציף אזורים הסמוכים לחוף. עליית מי הים נגרמת מהפשרת הקרחונים ומההתפשטות התרמית של המים. למרות חוק הכלים השלובים עליית מי הים אינה זהה בכל מקום, כי היא תלויה במידת ההתחממות של המים בעומקים השונים, וכן בשינוי הרוחות ליד פני הים, שיכולות לדחוף ולערום את המים באזורים מסוימים.

מדינת ישראל בפרט, והאגן המזרחי של הים התיכון בכלל, נחשבים למוקֵדה (hotspot) של שינוי אקלים. העלייה בטמפרטורות במזרח התיכון עד כה היא כמעט כפליים מן הממוצע העולמי [4]. על פי השירות המטאורולוגי, הטמפרטורה הממוצעת במישור החוף עלתה ב-1.8 מעלות ב-50 השנים האחרונות [1].

איור 1

השינויים בטמפרטורה הממוצעת העולמית בין 1850 ל-2023

השינויים הם בהשוואה לטמפרטורה הממוצעת בין השנים 1850–1900, על פי מדידות של גופים שונים כפי שמופיעים במקרא. מקור: הארגון המטאורולוגי העולמי, 2023 [5].

שדות עמק יזרעאל. כדי לגבש את מדיניות הסתגלות לשינוי האקלים, בהתבסס על נתונים ועל כלים מדעיים, צריכים לעמוד לנגד עיני הממשלה, הגופים הציבוריים והמגזרים השונים בכלכלה תרחישים הכוללים הערכות ותחזיות מפורטות של ההתפתחויות האקלימיות בטווח של העשורים הבאים. לדוגמה, בתחום החקלאות: שינויים במשטר הגשמים, בהתאדות ובטמפרטורות יחייבו שינויים בחלק מהגידולים מבחינת מועדי הגידול והאזורים המתאימים לגידול, ויצריכו גידול זנים חדשים ונקיטת אמצעים חדשים לשם הגנה מפני מחלות וטפילים חדשים | צילום: דוידי ורדי, פיקיוויקי, CC BY 2.5

מדוע מדינת ישראל זקוקה לגיבוש אסטרטגיות הסתגלות לשינוי האקלים?

ישראל נמצאת באזור שקצב ההתחממות בו כפול מן הממוצע העולמי. למרות זאת, ובניגוד לרוב המדינות המפותחות, אין לה תוכנית לאומית מוסכמת לתכנון צעדי ההסתגלות הנחוצים לנוכח משבר האקלים. כדי לגבש את המדיניות שיש לנקוט לצורך הסתגלות לשינוי האקלים, בהתבסס על נתונים ועל כלים מדעיים, צריכים לעמוד לנגד עיני הממשלה, הגופים הציבוריים והמגזרים השונים בכלכלה תרחישים הכוללים הערכות ותחזיות מפורטות של ההתפתחויות האקלימיות בטווח של העשורים הבאים. הנה מספר דוגמאות:

  • משק המים: בשל שינויים במאזן המים (משטר הגשמים וההתאדות), ובעקבותיהם גם שינויים בכמות המים הזמינים לצריכה, עלול להיווצר צורך בפיתוח מקורות חדשים או נוספים לאספקת מים (כגון התפלת מים מלוחים והעברת מים) בישראל עצמה, כמו למשל היפוך הכיוון של הזרימה במוביל המים הארצי והזרמת מים מותפלים לכינרת. כמו כן, דרוש בסיס לתכנון הקצאות העברת מים בין ישראל לשכנותיה.
  • ניקוז: בשל שינויים בעוצמות הגשמים וההצפות עלול להיווצר צורך בתכנון שונה של מערכות הניקוז וצנרת המים בערים עצמן ובמערכות בין-עירוניות.
  • מגזר האנרגיה: שינויים בטמפרטורות ובעומס החום עלולים לגרור שינויים בצריכת החשמל ובדפוסי צריכת החשמל, ובעקבות זאת יהיה צורך ביצירת מקורות אנרגיה נוספים. שינויים במשטר העננות והקרינה או במשטר הרוחות עלולים להשפיע על תפוקת מתקני האנרגיה ממקורות מתחדשים ועל תרומתם היחסית למכלול מקורות האנרגיה.
  • חקלאות: שינויים במשטר הגשמים, בהתאדות ובטמפרטורות יחייבו שינויים בחלק מהגידולים מבחינת מועדי הגידול והאזורים המתאימים לגידול, ויצריכו גידול זנים חדשים ונקיטת אמצעים חדשים לשם הגנה מפני מחלות וטפילים חדשים.
  • עליית מפלס פני הים: כדי לבצע התאמות לעליית מפלס פני הים ולחדירת מים מלוחים ליבשה ייתכן שיהיה צורך בהיערכות מחודשת של הנמלים ואזורי החוף העירוניים בהשקעה עצומה.
  • מערכת הביטחון: יהיה צורך בהכשרה של כוחות הביטחון ובהכנתם באימונים ובציוד להתמודדות עם גלים של פליטי אקלים לפי החמרת המצב, בישראל ובאזור כולו.
קו החוף בין הרצליה לנתניה. למודלים של תחזיות אקלימיות עולמיות "אין יכולת להציג בבירור ובחדות אזורים גאוגרפיים חשובים בישראל… ואפילו לא את צורתו ואת מיקומו של קו החוף של הים התיכון… במציאות יש התכנסות אוויר שגורמת להיווצרות של עננים לאורך קו החוף. לעומת זאת, במודל ברזולוציה של ק"מ קו החוף מיטשטש, ובמקום שיוצג אזור של התכנסות זרימה, מוצג מעבר הדרגתי מן הים ליבשה"

מידת התאמתן של תחזיות אקלימיות עולמיות לתנאי הארץ

היערכות לשינוי האקלים חייבת להתבסס על תחזיות אקלימיות עבור מנעד האפשרויות והסכנות. רוב התחזיות מחושבות באמצעות מודלים אקלימיים המורצים על מחשבי-על במספר מרכזים עולמיים מובילים, כמו המרכז האירופי (ECWMF) שתקציבו השנתי כ-70 מיליון דולר, והמרכז האקלימי הארצי של גרמניה (DKRZ) שתקציבו השנתי 13 מיליון דולר. המודלים מורצים על טווח שנים מאז המהפכה התעשייתית עד סוף המאה ה-21, במספר רב של הרצות עם שינויים קלים, כדי לקבל ממוצע אקלימי מייצג ממאסף מזגי האוויר השונים המחושבים בכל ריצה נפרדת. כל זה מבוצע עבור תרחישים שונים של פליטות עתידיות של גזי חממה. התחזיות האלה מורצות על מודלים עולמיים בעלי כושר הפרדה מרחבי ממוצע של כ-200 ק"מ, כלומר יחידת השטח הקטנה ביותר שהמודל מתייחס אליה היא של 200 על 200 ק"מ. המודל המפורט ביותר שנכלל בהערכה האקלימית האחרונה של ה-IPCC היה בעל כושר הפרדה מרחבי של כ-70 ק"מ. הרזולוציה הנמוכה של המודלים יכולה להתמודד עם תהליכים בקנה מידה גדול ולחשב אקלים עתידי במידת דיוק סבירה. אבל תרגום של תחזית לאקלים בקנה מידה אזורי אינו מדויק, ובתנאי הגאוגרפיה המגוונת של ישראל אינו מספק כלל.

איור 2 ממחיש שלמודלים האלה אין יכולת להציג בבירור ובחדות אזורים גאוגרפיים חשובים בישראל, כדוגמת עמק הירדן, מפרץ אילת או אגן הניקוז של הכינרת, ואפילו לא את צורתו ואת מיקומו של קו החוף של הים התיכון. ההדמיות האלה גסות מדי, ואין בכוחן להבחין בתהליכים מטאורולוגיים חשובים שמעצבים את האקלים בארץ. במציאות יש התכנסות אוויר שגורמת להיווצרות של עננים לאורך קו החוף. לעומת זאת, במודל ברזולוציה של 50 ק"מ קו החוף מיטשטש, ובמקום שיוצג אזור של התכנסות זרימה, מוצג מעבר הדרגתי מן הים ליבשה; במציאות יש עליית אוויר והיווצרות גשם מעל אזורי ההר, בעוד שבאזורים השוכנים ב"צל" ההרים (מדבר יהודה ובקעת הירדן) מתרחשות ירידת אוויר, התאדות העננים והצטמצמות כמויות הגשם. מודלים ברזולוציות גסות כאלה אינם יכולים להציג בצורה אמינה את קווי החוף והטופוגרפיה של הארץ, ולכן אינם יכולים גם לייצג נאמנה את תהליכי יצירת הגשם התלויים בהם. יתרה מזאת, על פי המודלים הגסים האלה, באקלים הנוכחי אמורה הטמפרטורה הממוצעת בצהריים במהלך הקיץ בירושלים להיות כ-36 מעלות צלזיוס, אך בפועל נמדדות לרוב 29 מעלות; על פי ההדמיות של המודלים יורדים בירושלים במהלך החורף 250 מילימטרים גשם בלבד, ואילו בפועל כמות המשקעים השנתית היא כ-550 מילימטרים.

איור 2 מלמד בבירור כי כדי להציג במדויק את עיקרי המבנה הטופוגרפי של ישראל הכרחי ליצור הדמיה של האקלים בה ברזולוציה של קילומטרים מעטים (כ-2.5 ק"מ). הדמיות ברזולוציה כה גבוהה אינן יכולות להתבצע במודל אקלימי על פני כל כדור הארץ. הגישה המקובלת לכך היא ביצוע הדמיה אזורית שכוללת את אגן מזרח הים התיכון ברזולוציה הגבוהה, ושימוש בערכי המודל בגבולות האזור שלקוחים מן המודל העולמי ברזולוציה הנמוכה יותר. ערכי המודל באזור מחושבים בהסתמך על הגאוגרפיה ברזולוציה הגבוהה, ולכן נותנים ביטוי אזורי מדויק יותר לשינוי האקלים העולמי.

איור 2

הטופוגרפיה וקו החוף של ישראל בהדמיות ברזולוציות שונות

מימין: סריג גס של 50 ק"מ, ולמודלי אקלים עולמיים יש סריגים גסים אף יותר; במרכז: סריג של 25 ק"מ; משמאל: סריג של 2.5 ק"מ. ניתן לראות כי רק בסריג העדין של 2.5 ק"מ ניתן לשחזר בקירוב מספק את הטופוגרפיה של הארץ. מבוסס על Hochman ואחרים, 2018 [3].

דרום אגם הכינרת. "איור 2 ממחיש שלמודלים האלה אין יכולת להציג בבירור ובחדות אזורים גאוגרפיים חשובים בישראל, כדוגמת עמק הירדן, מפרץ אילת או אגן הניקוז של הכינרת, ואפילו לא את צורתו ואת מיקומו של קו החוף של הים התיכון" | צילום: לארי קויסטר, פליקר, CC BY 2.0

בטכניקה הזאת מתבצעת הורדה בסקאלה (downscaling), וגם היא מצריכה משאבי חישוב נכבדים, שנכון להיום אינם עומדים לרשות המוסדות להשכלה גבוהה או מערכת לאומית כלשהי בישראל. בהיעדר המשאבים האלה, כמעט כל ההערכות הנוגעות לשינוי האקלים ומבוצעות כיום בארץ מבוססות על מודלים עולמיים, שלא עברו התאמה לסקאלה קטנה יותר כדי להתאימם לאקלים ולטופוגרפיה בישראל, על כל המשתמע מכך. בניגוד לכך, מדינות אירופה כבר ביצעו הרצות בהורדה לסקאלה עבור השטחים שלהן באמצעות מחשבי-על.

כוח חישוב וצורכי אחסון

מן האמור לעיל עולה בבירור כי כדי לגבש תוכניות לאומיות להתמודדות עם שינוי האקלים ולהסתגלות אליו, כדי להתוות מדיניות נאותה בהקשר זה ואת האמצעים למימושה, וכדי להקצות את המשאבים הדרושים לכך בצורה מיטבית, נחוצים תרחישי אקלים מפורטים לטווח הארוך, ובכלל זה כימות השינויים הצפויים בכל רכיב גאוגרפי וכן כימות האי-ודאות בתחזית. כימותים מעין אלה אפשר לבצע רק על סמך מכלול של הרצות מודל הנוגע לאקלים האזורי, דהיינו: עשרות הרצות של מודלים אזוריים ברזולוציה גבוהה, שמאפשרות להציג את יריעת התרחישים העתידיים האפשריים בעקבות שינוי האקלים.

נוסף על כוח החישוב הזה יהיה צורך בנפחי אחסון גדולים בהיקף של 4 פטה-בייט (כ-4 מיליון גיגה-בייט) לטובת הקלט והפלט כחלק מתהליך החישובים האקלימיים ולטובת ניהול בסיס נתונים לטווח הארוך. בסיס הנתונים שיופק בעזרת המודל יכלול את המרכיבים האלה:

  1. תחזיות באשר לערכם של פרמטרים מטאורולוגיים קרוב לקרקע (טמפרטורה, לחות, משקעים, התאדות, קרינה). הן נחוצות כדי לערוך חישובים ולבנות את מדדי האקלים השונים למגזרים שונים, שישמשו בסיס לגיבוש דרכי הסתגלות לשינוי האקלים.
  2. תחזיות תלת-ממדיות באשר לאטמוספרה. הן ישמשו במחקרים על שינויים בתהליכים האטמוספריים השונים.
  3. מידע עשיר עבור מחקרי אקלים וסביבה, שיהיה זמין למוסדות ההשכלה הגבוהה ולגופי מחקר אחרים, לאומיים ובין-לאומיים.

חשוב לציין שתחזיות אקלימיות ברזולוציה גבוהה, בדומה לאלה שנדונו כאן, צריך לעדכן רק אחת למספר שנים. אי לכך, תוכנית המחשוב המוצעת בנייר העמדה של ועדת ההיגוי להתמודדות עם משבר האקלים [2] יכולה להיות שיתופית ולשמש לצורכי מחקרי האקלים שמבצעים המוסדות האקדמיים. כך יתרחב במידה ניכרת המחקר בישראל על שינוי האקלים.

עלות משוערת ודרך פעולה

לשם קבלת התחזית הלאומית הראשונה של מדינת ישראל דרוש כוח מחשוב הכולל לכל הפחות 15,000 ליבות מחשב מבוססות-ענן. עלות כל ליבה נעה בין 30‒50 דולר לחודש, כך שהעלות השנתית צפויה להיות בין 5.4 ל-9 מיליון דולר. תחזית זו צריכה להתעדכן כל כחמש שנים, והדבר ידרוש המשך השקעה לאורך זמן של כ-2 מיליון דולר לשנה. העלות השנתית צריכה לכלול את צורכי שמירת הנתונים לאורך זמן כדי לאפשר שימוש נרחב בהם. לכך יש להוסיף הוצאות נכבדות בשל השקעה בצוות התמיכה. ישנן חלופות שונות לתוכנית המחשוב, ומה שתואר לעיל הוא אומדן מינימלי בלבד, שנועד לספק לקוראים סדר גודל. ועדת ההיגוי של האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים להתמודדות עם משבר האקלים הוציאה בעניין זה נייר עמדה [2], והחישובים הללו הם עיקריו. בעקבות זאת התקבלה החלטת ממשלה מספר 1791 ב-17 ביולי 2022 ל"הקמת מרכז חישובים אקלימי לאומי ועדכון בסיס הידע המדעי בדבר שינוי האקלים", עם תקציב של 4 מיליון ש"ח לשנה בשנות התקציב 2023 עד 2027. תקציב זה נמוך במידה ניכרת מהעלות הנדרשת. הצרכים. ההחלטה הטילה על משרד התחבורה להקים בשירות המטאורולוגי עד ל-1 באוגוסט 2023 מרכז חישובים אקלימי לאומי שיפעל עד סוף שנת 2027, תחת ועדת היגוי לאומית שתקצה את משאבי המחשוב לגורמים השונים. בהחלטה נכתב בין השאר כי "השירות המטאורולוגי יחשב מדדים אקלימיים לאזורי הארץ השונים ולאגני הניקוז, ינתח את מגמותיהם בהתאם לצורכי ההיערכות של משרדי הממשלה וענפי המשק השונים, ויעביר למשרד להגנת הסביבה שכבות מדדים ברזולוציה גבוהה להטמעה בפורטל סיכוני אקלים לאומי"; רשות המים תחשב את ההשפעות האפשריות על מקורות המים. החברה לחקר הימים והאגמים תחשב את השינויים במפלס מי הים ובגובה הגלים. עד למחצית כוח החישוב תהיה זמינה למחקרים אקלימיים של האקדמיה.

הפרויקט יצא לדרך, ובאפריל 2024 החלו הרצות ברזולוציה של 12 ק"מ עבור תקופת העבר (1960‒2015). הצפי הוא שעד אוגוסט 2024 יושלמו ההדמיות עד 2050, ובמקביל יחלו ההרצות ברזולוציה גבוהה של 2.5 ק"מ לתקופת העבר (1985‒2015). לאחר בחינת התוצאות תימשך ההרצה עד לסוף המאה. הצפי לקבלת תוצאות ראשונות ברזולוציה גבוהה הוא דצמבר 2024.

  • יצירת מודלים של חיזוי אקלים דורשת איסוף ועיבוד של כמויות עצומות של נתונים וכן שקלול משתנים רבים שאף משפיעים זה על זה בדרכים מורכבות. מודלים לטווח ארוך מצריכים הבנה כיצד שינויים קטנים במשתנים עשויים להשפיע על האקלים בעתיד, ולהתייחס לרמות שונות של חוסר ודאות.
  • ככל שהמודלים מורכבים יותר, כך עולה הצורך באלגוריתמים מתקדמים יותר כדי לבצע תחזיות מדויקות. האלגוריתמים מצריכים כוח חישוב גדול יותר, שעלותו גבוהה מאוד.
  • גופי מחקר גדולים בעולם מבצעים תחזיות אקלימיות עולמיות, אך הרזולוציה הגאוגרפית שלהן נמוכה יחסית.
  • תרגום התחזיות העולמיות למפת ישראל יוצר תמונה כוללת ולא מדויקת, דבר המקשה על תכנון ההיערכות הלאומית לשינוי האקלים, היות שהגאוגרפיה המגוונת של ישראל מצריכה חיזוי מדויק של תנאי האקלים האזוריים.
  • הצורך הייחודי במשאבים גדולים לחיזוי אקלימי לאומי מחייב השקעה ממשלתית בתשתיות מחשוב ייעודיות מתקדמות.

מערכת אקולוגיה וסביבה

ד"ר עמיר גבעתי, מנהל השירות המטאורולוגי הישראלי:

השירות המטאורולוגי נמצא בימים אלה בעיצומו של תהליך הרצת המודל האקלימי לישראל ברזולוציה גבוהה ‒ גודל שריג של 2.5 ק"מ, במסגרת פרויקט "מרכז החישובים האקלימיים", המשותף למספר משרדי ממשלה שתומכים בו תקציבית. תוצרים ראשונים של המודל האקלימי יהיו זמינים כבר בסוף 2024. הפרויקט משדרג את היכולות הקיימות בשירות המטאורולוגי. אגף המחקר בשירות מקיים תוך כדי הפרויקט שיח עם מדעני אקלים מובילים בעולם, ורוכש מומחיות בהרצת מודלים אקלימים שיהוו את תשתית החיזוי למדינת ישראל לשנים הקרובות.

תוצרי הפרויקט יאפשרו לקבל, לראשונה, תמונת מצב חזויה עבור מדדים אקלימיים בישראל, שמידע עליהם הכרחי לתכנון תשתיות ולחיים במדינה בכלל. המודלים האקלימיים ברזולוציה הגבוהה יספקו למקבלי ההחלטות במדינה מידע על אודות מגמות עומסי החום הצפויים עד סוף המאה, כמו גם על המֶשך, התדירות והעוצמה של גלי החום, פוטנציאל סכנת השרפות, שיעורי ההתאדות ומגמות המשקעים עבור מגזר החקלאות ומשק המים ומידע על עוצמות הגשם הצפויות לפרקי זמן שונים לטובת תכנון מערכות הניקוז וניהול הנגר.

הרזולוציה הגבוהה של המודל תאפשר להבחין בשונות מרחבית בין חלקי המדינה השונים ותסייע לשירות המטאורולוגי להפיק תחזיות מדויקות יותר במרחב ובזמן. הנתונים יהיו זמינים לחוקרים באקדמיה, והם יוכלו להשתמש בהם למחקרי המשך בדיסציפלינות השונות.

אין לי ספק שפיתוח ושיפור של יכולות המידול האקלימי ברזולוציה גבוהה הם בשורה של ממש עבור השירות המטאורולוגי הישראלי ועבור כל הקהילה המדעית בישראל שעוסקת בתחומי כדור הארץ והסביבה. תפקידנו יהיה לרתום ידע זה לטובת ההיערכות הלאומית לשינוי האקלים.


  1. אילוטוביץ א, חלפון נ ויוסף י. 2024. שינויי הטמפרטורה בישראל – בראי שלושה אטלסים אקלימיים. דו"ח מחקר מס' 4000-0804-2024-0000002. אגף אקלים, השירות המטאורולוגי.
  2. האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים. 2022. הערכת צורכי כוח החישוב הלאומי הנחוץ לחיזוי האקלים בישראל – סקירה והמלצות. ועדת ההיגוי של האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים להתמודדות עם משבר האקלים – נייר עמדה מס' 1.
  3. Hochman A, Mercogliano P, Alpert P, et al. 2018. High‐resolution projection of climate change and extremity over Israel using COSMO‐CLM. International Journal of Climatology 38(14): 5095–5106.
  4. IPCC. 2021. Climate Change 2021 – The physical science basis. Working group I contribution to the sixth assessment report of the Intergovernmental Panel on Climate Change. Masson-Delmotte V, Panmao Z, Pirani A, et al. (Eds). Cambridge (UK) and New York (NY): Cambridge University Press.
  5. World Meteorological Organization. 2023. 2023 shatters climate records, with major impacts. Press release, 30 November.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *


מאמר זה עבר שיפוט עמיתים


ציטוט מומלץ

רוזנפלד ד וסתיו נ. 2024. האם היערכות ישראל לשינוי האקלים יכולה להתבסס על התחזיות של מרכזי האקלים המובילים בעולם? אקולוגיה וסביבה 15(3): 36‒41.
העתק




כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מחקרי סביבה אצלך בתיבה

    מחקרי סביבה אצלך בתיבה


      מאת

      דניאל רוזנפלד
      ועדת ההיגוי להתמודדות עם משבר האקלים, האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים; המכון למדעי כדור הארץ על שם פרדי ונדין הרמן, האוניברסיטה העברית בירושלים
      ניר סתיו
      מנהל מחלקת התשתיות הטכנולוגיות, הארגון המטאורולוגי העולמי

      מאת

      דניאל רוזנפלד
      ועדת ההיגוי להתמודדות עם משבר האקלים, האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים; המכון למדעי כדור הארץ על שם פרדי ונדין הרמן, האוניברסיטה העברית בירושלים
      ניר סתיו
      מנהל מחלקת התשתיות הטכנולוגיות, הארגון המטאורולוגי העולמי

      מאמר זה עבר שיפוט עמיתים





      ציטוט מומלץ

      רוזנפלד ד וסתיו נ. 2024. האם היערכות ישראל לשינוי האקלים יכולה להתבסס על התחזיות של מרכזי האקלים המובילים בעולם? אקולוגיה וסביבה 15(3): 36‒41.
      העתק

      תכנים נוספים שעשויים לעניין אותך

      לפני שיהיה מאוחר מדי ‒ נקודות מפנה אקלימיות עלולות לערער את יציבות מערכות כדור הארץ

      גיליון סתיו 2024 / כרך 15(3) / אקלים של שינוי

      רווחה או רווח, ולמי? אנרגיה ממקורות מתחדשים בדיור הציבורי בישראל

      דורית גרפונקל

      גיליון קיץ 2024 / כרך 15(2) כיצד התקנת מערכות סולאריות בדיור הציבורי יכולה לחבר בין המטרה הסביבתית של ייצור אנרגיה ממקורות מתחדשים למטרה החברתית של סיוע לאוכלוסיות המוחלשות ביותר להתמודד עם עוני בכלל ועם עוני אנרגטי בפרט?

      כיצד התקנת מערכות סולאריות בדיור הציבורי יכולה לחבר בין המטרה הסביבתית של ייצור אנרגיה ממקורות מתחדשים למטרה החברתית של סיוע לאוכלוסיות המוחלשות ביותר להתמודד עם עוני בכלל ועם עוני אנרגטי בפרט?

      גיליון קיץ 2024 / כרך 15(2)

      התוכנית הלאומית להיערכות לשינוי האקלים ‒ איך רותמים את גופי השלטון?

      עמיאל וסל, הנד חלבי

      גיליון סתיו 2024 / כרך 15(3) / אקלים של שינוי ההתמודדות של המדינה עם נושא ההיערכות לשינוי האקלים עדיין נמצאת בתחילת דרכה ‒ מה בוצע, ובעיקר מה עדיין צריך להיעשות?

      ההתמודדות של המדינה עם נושא ההיערכות לשינוי האקלים עדיין נמצאת בתחילת דרכה ‒ מה בוצע, ובעיקר מה עדיין צריך להיעשות?

      גיליון סתיו 2024 / כרך 15(3) / אקלים של שינוי
      לראש העמוד