בקצרה
לפני שהורסים, מצילים – נוהל חדש מבטיח העתקת מושבות עטלפים ממבנים המיועדים להריסה
יריב מליחי מחוז מרכז, רשות הטבע והגנים
תמי קרן-רותם חטיבת מדע, רשות הטבע והגנים ([email protected])
עטלף פירות בתל-אביב | צילום: יובל ברקאי, עטלפי תל-אביב באינסטגרם
מאת
נעם לידר
חטיבת מדע, רשות הטבע והגניםיריב מליחי
מחוז מרכז, רשות הטבע והגניםתמי קרן-רותם
חטיבת מדע, רשות הטבע והגניםמאת
נעם לידר
חטיבת מדע, רשות הטבע והגניםיריב מליחי
מחוז מרכז, רשות הטבע והגניםתמי קרן-רותם
חטיבת מדע, רשות הטבע והגניםמבנים נטושים משמשים לא אחת משכן לעטלפי פירות, החיים בהם בקבוצות של עשרות עד אלפי פרטים, נחבאים בהם ביום, ומקימים בהם מושבות רבייה באורח קבע. אולם מעת לעת נעשות פעולות הריסה של מבנים נטושים, שעלולות לפגוע בעטלפים השוכנים בהם. למעשה, בשנים האחרונות מתגברת הפרקטיקה של פינוי-בינוי, שבמסגרתה מפונים מבנים ישנים לשם בניית מגדלי מגורים במקומם, ואיתה גדל מספר האירועים של פינוי מבנים שננטשו לפני מספר שנים, ושלעיתים מכילים מאות ואף אלפי עטלפים. הרס של מבנה כזה עלול לפגוע קשות במושבת העטלפים, אך ניתן למנוע את הפגיעה בפעולות מקדימות נכונות.
עטלף פירות מצוי (Rousettus aegyptiacus) הוא המין היחידי בישראל ממשפחת עטלפי הפירות, והוא המין העיקרי שמתגורר בבניינים בערים. בעבר לא נדרש שום אישור לפינוי מושבת עטלפים מבניינים, מכיוון שמין העטלף הזה הוגדר בחוק הישראלי כמין מזיק, הראוי להשמדה. אבל מחקרים שנערכו במרוצת השנים הראו כי רק חלק קטן ממזונם של העטלפים האלה הוא פירות מגידולים חקלאיים, וגם אז הפגיעה שהם מסיבים לגידולים מעטה, מכיוון שהם אוכלים בעיקר פירות בשלים מאוד ועל סף ריקבון, שנשארו לאחר הקטיף. למעשה, עטלפי פירות מנקים מהמטעים את הפירות שמושכים זבובים ומזיקים אחרים הפוגעים בפירות, וכך משמשים סניטרים המועילים למטעים.
עטלפי הפירות חשובים מאוד למערכות אקולוגיות בעולם בהיותם מאביקים ומפיצי זרעים למרחקים ארוכים בשטחים הפתוחים. זרעים קטנים שנבלעים עם הפרי אינם נפגעים בתהליך העיכול הקצר, ולאחר שהם מופרשים, הם עשויים לנבוט במרחק גדול מעץ האם. בשל כך, ב-2019 התווסף עטלף פירות מצוי לרשימה החדשה של מיני צומח ובעלי חיים המוכרזים כערכי טבע מוגנים בחוק גנים לאומיים, שמורות טבע, אתרים לאומיים ואתרי הנצחה (ערכי טבע מוגנים) (תיקון), התש"ף–2019, וכיום הוא מין מוגן בחוק.
עטלף פירות מצוי מוגן גם בהסכם השימור הבין-לאומי לעטלפים, Eurobats, מטעם האמנה הבין-לאומית של האו"ם לשמירה על מינים נודדים, הפועלת להגנה על עטלפי אירופה ועל אזורי התפוצה שלהם, ועטלפי ישראל בכללם. ישראל חתמה על האמנה לפני כעשור, ובהשתייכותנו אליה אנו מחויבים לשמירה על כל עטלפי ישראל. בשל מחויבותנו לחוק ולאמנה, פגיעה מכוונת בעטלפי פירות ובעטלפי חרקים או הפרעה להם בגין הרס מבנים נטושים מחייבת קבלת היתר מרשות הטבע והגנים לפגיעה בערך טבע מוגן ובטרם התחלת פעולות ההריסה.
רשות הטבע והגנים, בהתייעצות עם ד"ר מאיה וינברג, חוקרת עטלפים מהחוג לזואולוגיה באוניברסיטת תל אביב, גיבשה לאחרונה (במאי 2023) נוהל של פינוי עטלפי פירות ממבנה המיועד להריסה [1], המסדיר פינוי של עטלפים ממבנה נטוש לפני הריסתו, תוך תיאום הפינוי עם הרשויות וקבלני הביצוע לפני התחלת ההריסה. מטרת הנוהל היא למזער את ממדי הפגיעה בעטלפים, והוא עומד גם בהנחיות הסכם השימור Eurobats.
הנחת היסוד של הנוהל היא שיש סיכוי נמוך לשמור על מושבות לינה של עטלפים בתחומי ערים ויישובים אל מול תוכניות פיתוח עירוניות מאושרות, ובסופו של דבר לא תצמח תועלת מהניסיון לעשות זאת, לא לעטלפים ולא לאדם. עטלפי פירות הם סתגלנים וממהרים להתאים את עצמם לשינויים, גם לשינוי מקום המושבה. למעשה, במקרים רבים הם מתגוררים ביותר ממושבה אחת לסירוגין, ולכן מניעת הגעתם לאחת ממושבותיהם עקב הריסת מבנים אינה בהכרח גזר דין מוות – כל עוד ההריסה נעשית באופן שאינו גורם לפציעתם או מונע מהם גישה ממושכת למזון ולשתייה.
הנחות היסוד האחרות של הנוהל מתייחסות למאפייניהם של העטלפים, אשר בהיותם יונקים עליהם להיזון ממזון רב. כדי להתקיים ולשמור על חום גופו אוכל עטלף פירות מדי לילה כמות מזון השווה למשקל גופו, ואינו יכול לעמוד בצום ממושך. על כן, הטרדת עטלפי פירות והרחקתם מהמושבה בעת הרס מבנים המשמשים אותם עלולות למנוע מהם תזונה נאותה ולסכן את חייהם. נוהל פינוי העטלפים ממבנה המיועד להריסה מביא אפוא להרחקתם תוך צמצום הפגיעה בהם והעמדתם בסכנה.
אופן פינוי עטלפים ממבנה נגזר מכמה מרכיבים: צורת המבנה וגודלו, מספר הפתחים בו ומיקום קבוצות העטלפים בתוכו. על כן, כל הרס של מבנה מצריך התאמה ייעודית של אופן פינוי העטלפים מתוכו, וכדי לספק פתרון לעטלפים תשושים לאחר הפינוי יש לתאם מראש את מועד הפינוי עם בית החולים לחיות בר.
בנוהל מובאת הנחיה ליזם לדרך הגשת בקשה לרשות הטבע והגנים לקבלת היתר פגיעה בערך טבע מוגן. הנחיה זו כוללת הגשת תוצאות סקר ראשוני שנעשה על-ידי מומחה לעטלפים, המפרט את מספר העטלפים במבנה, פריסת המושבה בתוכו וציון דרכי הכניסה שלהם אליו. נוסף על כך, היזם נדרש להגיש תוכנית פינוי פרטנית לעטלפים, המהווה בסיס להיתר, ונגזרת מאופיו של המבנה, ממועד הפינוי של העטלפים (שאינו בתקופת הרבייה, כאשר צפוי מזג אוויר נוח שיאפשר לעטלפים לחפש ולמצוא מושבה חלופית, ומתואם עם בית החולים לחיות בר לשם היערכותם לקליטת עטלפים פגועים), ומהליך רב-שלבי של פינוי העטלפים תוך הרגלתם להשתמש בפתח כניסה ויציאה יחיד מהמבנה ואטימתו לאחר יציאתם דרכו.
מאז שנכתב ופורסם הנוהל הוא יושם במספר מקרים בערים באזור המרכז. במקרה אחד שאירע ב-2022, נודע לנו על מבנה לפני הריסה שהייתה בו מושבת עטלפים. היזם לא ידע כלל כי העטלפים מוגנים, וכי הוא מחויב לפעול להצלתם על פי חוק, ולמרות זאת, בסופו של דבר, הנוהל יושם בהתאם לדרישה החוקית. נערך סקר אקוסטי בעזרת גלאי עטלפים במשך מספר לילות כדי לאמוד את מגוון המינים ומספר הפרטים; בעקבותיו נודע שהעטלפים מגיעים אל המבנה עם שקיעה; סקר פיזי שנערך במהלך שעות האור מצא כעשרה עטלפונים לבני-שוליים (Pipistrellus kuhlii, מין של עטלף חרקים, ששכיח למצוא בבניינים) שלנו בחרכים של תריסי הגלילה. הם פונו, המבנה נהרס, ובניית המגדלים החלה.
במקרה אחר, למרות יישומו של הנוהל והצלת מושבה בת אלפי עטלפי פירות, נפגעו במהלך ההריסה עשרות בודדות של עטלפים. דבר זה גרר תרעומת מצד אנשים הגרים בשכנות למבנה שנהרס, אולם הימצאותו של מומחה שפעל על פי הנוהל, והידברותו עם תושבי השכונה, שמרו על הלהבות בגובה נמוך.
הנוהל התגלה כיעיל, ענייני ומתאים לעבודת פקחי רשות הטבע והגנים, המוצאים עצמם לא אחת מתמודדים עם קונפליקטים בין חיות הבר לאדם ביישובים. וחשוב מכך – הוא מספק שכבת הגנה נוספת למושבות לינה של עטלפים. היכרות של היזמים, הקבלנים והציבור עם הנוהל בוודאי תאפשר יישום נרחב יותר שלו, ותרחיב את מטריית ההגנה על העטלפים. נוסף על כך, העבודה שהיוותה את הבסיס לקביעת הנוהל, הוצגה בכנס Eurobats באפריל 2024, וזכתה לגושפנקה מקצועית מצוות המומחים של הסכם השימור הבין-לאומי לעטלפים, Eurobats.
מקורות
- לידר נ. 2024. נוהל פינוי עטלפי פירות ממבנה המיועד להריסה. רשות הטבע והגנים.