מדרום תבוא הטובה?

גלישת צוקים בנחל חצצון | באדיבות טיולי רדיוס
המועצה האזורית מגילות ים המלח רואה את תכניות פיתוח הרחבת התיירות בדרום ים המלח כהזדמנות מבורכת להרחבת מעגלי התעסוקה והפרנסה של תושביה, דבר שיש לו פוטנציאל לסייע בהשגת היעד המרכזי שהמועצה חרטה על דגלה – צמיחה דמוגרפית.
המועצה האזורית מגילות תוכל ליהנות מפֵּרות פיתוח התיירות באגן הדרומי. שטח המועצה משתרע לאורך רוב חופו של האגן הצפוני של ים המלח. חלקו עם הפנים ליורדים לים המלח מכיוון ירושלים ומרכז הארץ, וחלקו עם הפנים דרומה לאזור מרכז המלונות של עין בוקק. בתחומי המועצה יש מגוון שירותי תיירות משלימים המספקים חוויה תיירותית הולמת למבקרים באגן הדרומי, מלבד עצם העובדה שמי שרוצה לחוות את ים המלח ולא להסתפק בשכשוך בברכת אידוי תעשייתית של מפעלי ים המלח, צריך לבוא לשטחנו. לפיכך, סביר שהפיתוח באגן הדרומי יזלוג צפונה, בין אם מעצמו ובין אם בעזרתנו הפעילה.
למועצה האזורית מגילות אופי צעיר ודינמי, המקבל ביטוי גם בתמהיל שירותי התיירות המוצע באזור: מרבית פעילויות האקסטרים (כגון סנפלינג וטיולי מדבר) באזור ים המלח; מגוון תשתיות לקיום אירועים לקבוצות; תשתית מתפתחת של מלונאות עממית (אכסניות, בתי הארחה וכדומה); חופי רחצה עם אפשרויות לינה שאינן יקרות; תשתית טיולי אופנים, שמפותחת בימים אלה בשיתוף פעולה עם רשות הטבע והגנים (מנחל אוג דרך קיבוץ קלי"ה ועד לשמורת עינות צוקים, ומסלול היסטורי מצומת לידו דרך בית הערבה הישנה, אל אתר הטבילה קצר אל-יהוד).
תגובת הטבע לפעולות האדם מקשה על פיתוח בחופי ים המלח. ההחלטות שהתקבלו במסגרת המדיניות הלאומית לניצול מקורות המים של ים המלח במעלה האגן ולאידוי מי ים המלח לצורך הפקת מינרלים, גרמו וגורמות נזקים לסביבה ולתושבים. לא בכדי אין כיום אף חוף ציבורי פתוח לאורך האגן הצפוני של ים המלח, הרי בחופים נגרמים נזקים כתוצאה מבולענים, ו'הבריחה' המתמדת של קו המים מציבה אתגרים קשים להפעלת חוף רחצה. אמנם אנו בעיצומו של הליך לבדיקת האפשרות לפתיחת חוף ציבורי חדש, אך אני אינני אופטימי בשל דרישות תקציב ואחזקה בלתי סבירות. על ממשלת ישראל לשאת באחריות לנזקים שגורמת נסיגת הים (למשל, קריסת התשתיות הבנויות בחוף מינרל, שהביאו לסגירתו ולנזק כלכלי משמעותי). כולי תקווה שהקמת צוות מנכ"לים בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה תביא לשינוי המצב.