אקולוגיה וסביבה

כסף גדל על העצים – השפעת עצי רחוב על שווי דירות באזור מפרץ חיפה

25 בינואר, 2026

דירות לאורך רחוב שבמרכזו שדרת עצים, קרית מוצקין | צילום מתוך גוגל מפות


מאת

אקסל לוין
בית הספר למדעי הסביבה, אוניברסיטת חיפה
אנדראה גרמנדי
בית הספר למדעי הסביבה, אוניברסיטת חיפה

מאת

אקסל לוין
בית הספר למדעי הסביבה, אוניברסיטת חיפה
אנדראה גרמנדי
בית הספר למדעי הסביבה, אוניברסיטת חיפה
תקציר

במחקרים רבים נמצאו השפעות חיוביות רבות של עצים בערים על סביבתם, כגון הפחתת הטמפרטורה המקומית ומיתון אי החום העירוני, שיפור איכות האוויר, לכידת פחמן, הפחתת השימוש באנרגיה, שיפור בהליכתיות, שיפור רווחתם ובריאותם של תושבי העיר ועלייה במחירי הנכסים. במאמר נתאר מחקר שבדק אם לעצים ברחוב יש השפעה כלכלית גם על נדל"ן בישראל.

בנינו מאגר מידע על מכירת דירות בקריית מוצקין בין מאי 2022 לבין ספטמבר 2023, הכולל פרטים זמינים לציבור ומשתנים סביבתיים. המשתנים המסבירים הם: גודל הדירה, מספר החדרים, קומת הדירה, גיל הדירה, זמינות חניה פרטית וברחוב וקרבה לבתי ספר, לגנים ציבוריים, לקניונים, לתחנות רכבת ולכבישים ראשיים. כל דירה שנמכרה קיבלה גם דירוג לפי מספר העצים בקרבתה. מאגר המידע הסופי הכיל נתונים על 615 דירות. כל הנתונים במאגר עובדו באמצעות תוכנת חישוב סטטיסטית. שיטות העיבוד נקראות מודלים של רגרסיה הדונית, והן מחשבות את השפעתם של כל המשתנים השונים שנבדקו על מחיר הדירה. מודלי הרגרסיה מראים קשר מובהק סטטיסטית בין מחיר מכירת דירה לבין נוכחות של עצי רחוב בקרבתה, עם מקדמים שנעים בין 0.065 לבין 0.081. אם כך, בהינתן שכל משתנה אחר נשמר קבוע, נוכחות עצי רחוב מעלה את מחיר המכירה של דירה ב-6.5%. לפיכך, המסקנה העיקרית של המחקר היא שנוכחות עצים מעלה את ערך הדירות בקריית מוצקין, דבר שתואם ממצאי מחקרים קודמים מחו"ל, אך לא נחקר עד כה בישראל.

מבוא

מחקרים רבים ברחבי העולם מצאו שעצים שגדלים בערים מספקים להן יתרונות אקולוגיים ופסיכולוגיים הניתנים למדידה. עצים במרחב העירוני מספקים צל מהשמש, מחסה מפני הגשם ובית גידול ומזון לחיות בר [6], ומגדילים את המגוון הביולוגי [17]. הם בעלי ערך אסתטי, יש להם השפעות פסיכולוגיות חיוביות על בני האדם [5] והשפעות חיוביות על אסטרטגיות לאִפחוּת ולהסתגלות לשינוי האקלים [16]. אזורים ירוקים ועצים במרחב העירוני תורמים להפחתת הטמפרטורה המקומית [13, 14, 15, 29], להפחתת אפקט אי החום העירוני [19, 33], לשיפור איכות האוויר [20, 22, 23], ללכידת פחמן [21, 24], להפחתת השימוש באנרגיה [4, 11] ולרווחה הכללית ולבריאות של בני האדם [3, 26, 35].

לשטחים ירוקים בעיר יש גם השפעות כלכליות. מאז סוף המאה ה-19 [8] נערכו מחקרים על ההשפעות שיש לשטחים ירוקים עירוניים, כגון גנים ופארקים, על מחירי נכסים. המחקרים נערכו ברחבי העולם, למשל בפרברי ערים בצפון אמריקה ובאוסטרליה, ולאחרונה בערים באירופה ובסין [9].

במזרח התיכון לא נערכו כמעט מחקרים על ההשפעות הכלכליות של עצים בעיר או על ההשפעה הכלכלית שיש לשטחים ירוקים בעיר על מחירי נכסים. בישראל בוצעו מחקרים רבים הנוגעים להיבטים הטכניים של נטיעת עצים, לתכנון שטחים ירוקים, להצללה ולהשפעת עצים על הפחתת חום [27, 31, 32]. הממשלה הנוכחית תומכת בקידום ייעור עירוני כאמצעי הסתגלות (adaptation) מבוסס טבע לשינוי האקלים, בין היתר, באמצעות החלטת ממשלה להצללת המרחב העירוני באמצעות נטיעת עצים ברחוב [1]. על פי ההחלטה, הרשויות המקומיות ייטעו בשנים הקרובות מאות אלפי עצים במרחב הציבורי. לפי החלטה זו, השאיפה הרשמית היא לשפר את החוסן האקלימי של ערי ישראל. עם זאת, ההשפעה הפיננסית של הצעדים האלה לא נחקרה רבות, וכן קיים חוסר במחקר בנושא הערך הכלכלי של שטחים ירוקים ועצים בערים בישראל.

רחוב בקרית מוצקין. "במזרח התיכון לא נערכו כמעט מחקרים על ההשפעות הכלכליות של עצים בעיר או על ההשפעה הכלכלית שיש לשטחים ירוקים בעיר על מחירי נכסים" | צילום מתוך גוגל מפות

שיטות המחקר

המחקר המוצג עוסק בפער הידע הזה באמצעות מודל תמחור הדוני להערכת היתרונות של עצי רחוב באזור עירוני בישראל, שנבחר לחקר מקרה. השיטה של תמחור הדוני להערכת מחירי נכסים מבוססת על ההבנה שערכו של נכס בודד הוא תוצאה של מאפייניו הפנימיים ותכונות הסביבה שהוא נמצא בה [2, 28]. במחקר הנוכחי מיושמת שיטת התמחור ההדוני כדי לחשב את החלק של מחירי נכסים שניתן לשייך לנוכחות של עצי רחוב ליד נכסים בקריית מוצקין. למטרה זו נבנה מאגר מידע המכיל את כל נתוני המכירות הזמינים לציבור של דירות בעיר על פני תקופה של יותר משנה. לאחר מכן, באמצעות מודלי רגרסיות, נבחנה המובהקות הסטטיסטית של עוצמת הקשרים בין מחירי המכירה לבין משתנים מסבירים המוכרים ממחקרים קודמים כמשפיעים על מחיר המכירה. יש לציין שמודלי רגרסיה נועדו לזהות קשרים סטטיסטיים, ואינם מצביעים בהכרח על הסיבתיות של הקשרים. המשתנים המסבירים הקשורים לנכס הם גודל הדירה, מספר חדרים, קומת הדירה, גיל הדירה וזמינות חניה פרטית. המאפיינים האלה נאספו מאתר מדלן. המשתנים הסביבתיים והשכונתיים ששימשו אותנו בעיקר הם קרבה לבתי ספר, לגנים ציבוריים, לקניונים, לתחנות רכבת ולכבישים ראשיים וכן זמינות החניה ברחוב. עבור כל מכירה, מיקום הדירה קיבל ניקוד על נוכחות של עצים בוגרים במרחב הציבורי מול המבנה שהדירה נמצאת בו ועבור המאפיינים הסביבתיים הנקובים בשימוש מקורות נתונים זמינים כמו Google Maps, Google Streetview, Govmap.il, מפת חופת העצים הלאומית ובאמצעות ביקורים במקום. לאחר איסוף, מיון, בדיקה ואימות הנתונים, נערכו מספר בדיקות סטטיסטיות על 615 נקודות הנתונים (מכירות) הרלוונטיות במאגר. נוכחותם של קשרים מובהקים סטטיסטית בין מחיר הדירה למשתנים התיאוריים נבדקה באמצעות מבחני t ומודלי רגרסיה. ראשית, נבדקו מודלים שונים של רגרסיה (semi log linear, log-log, robust log-log, GLS) כדי לראות איזה מודל מתאים לנתונים בצורה הטובה ביותר. שנית, ביצועי המודלים נבדקו באמצעות מבחני אבחון סטנדרטיים, כלומר מתאם בין משתנים מסבירים, נוכחות חריגים, מולטי-קולינריות, הטרוסקדסטיות והתפלגות נורמלית של שאריות. המודל שהצליח בצורה הטובה ביותר בבדיקות האבחון היה מודל robust log-log. המודל הסופי הושג על ידי חיסול צעד אחורה של המשתנים הבלתי מובהקים סטטיסטית (ברמת מובהקות של 0.05) מהמודל, וכך נחשפו רק משתנים המשפיעים על מחירי הדירות. לבסוף, כושרו של המודל הוערך על ידי הסתכלות על R² המותאם.

רחוב בקריית מוצקין. השפעת עצי רחוב על ערך של דירה תלויה בין השאר בקומת הדירה. "לקומה שהדירה נמצאת בה יש מקדם שלילי, הבא לידי ביטוי בירידה של 0.5% בשווי הדירה עבור כל קומה נוספת" | צילום מתוך גוגל מפות

תוצאות

תוצאות מבחני ה-t שנערכו הראו קשר מובהק סטטיסטית בין מחיר מכירת הדירה לבין רוב המשתנים. לפיכך, ראינו לנכון לבחון את הקשרים הסטטיסטיים באמצעות מודלים של רגרסיה. למרות שמבחן ה-t הראשוני בין מחיר דירה לנוכחות עצי רחוב אינו מראה קשר מובהק סטטיסטית, בדיקה נוספת מראה קשר מובהק בין נוכחות עצי רחוב למחיר למ"ר. לאחר מכן, נמצא קשר מובהק סטטיסטית בין הימצאות עצי רחוב לבין המחיר לדירות בנות יותר מארבעה חדרים. הניסיונות וההתאמות של מודלי הרגרסיה הובילו לתוצאות הבאות של מודל הרגרסיה robust log-log. מתוך המשתנים שנחקרו במחקר זה, שבעה נמצאו מובהקים סטטיסטית. הרגרסיות שנערכו כולן מראות קשר חיובי מובהק סטטיסטית בין מחירי הדירות לבין הימצאות עצי רחוב מול מבנה הדירות, וכל מודלי הרגרסיה שנבדקו מניבים תוצאות משביעות רצון עם מקדמים בין 0.065 ל-0.081. התוצאות האלה מעידות כי עצי הרחוב הקיימים בקריית מוצקין משפיעים לטובה על מחירי הדירות בסביבתם, ללא קשר לשיטת הרגרסיה שנבחרה. כפי שמוצג בטבלה 1, הביצועים הכוללים הטובים ביותר שהושגו באמצעות רגרסיית robust log-log מציגים קשר של 0.065 בין עצי רחוב ומחירי מכירה, עם מובהקות סטטיסטית ברמה של 0.1%. ניתן לפרש את התוצאות האלה כעלייה של 6.5% בשווי לדירות עם עצי רחוב מול בית הדירות, לעומת דירות ללא עצי רחוב מול בית הדירות.

טבלה 1

תרומת מאפיינים שונים בדירות לערך המכירה שלהן

תוצאות של רגרסיית robust log-log.

ישנם משתנים נוספים שמראים תוצאה מובהקת סטטיסטית ברגרסיית robust log-log. באופן לא מפתיע, לגודל הדירה במ"ר יש השפעה חזקה על המחיר, והממצאים מצביעים על עלייה של 0.767% בשווי הדירה על כל עלייה של 1% בגודלה. נבדקו דירות בקומות קרקע עד 20, ונמצא כי לקומה שהדירה נמצאת בה יש מקדם שלילי, הבא לידי ביטוי בירידה של 0.5% בשווי הדירה עבור כל קומה נוספת. מנגד, בדיקות t ראשוניות שנערכו הראו קשרים חיוביים מובהקים סטטיסטית בין מחיר לבין קומת הדירה, אך קשרים שליליים בין מחיר למ"ר לבין קומה. הממצאים האלה תואמים מחקרים קודמים שמצאו עלייה במחירי הדירות עד לקומה מסוימת [7], ירידה במחיר עבור קומות גבוהות יותר [38], ויחסים לא ליניאריים בין קומה ולבין מחיר [37]. מחירי הדירות גבוהים ב-7% עבור דירות עם חניה פרטית בהשוואה לדירות שאין בהן חניה פרטית, ותוצאה זו תואמת מחקר קודם [10] שמצא השפעות דומות. הנושא המרכזי שעשוי להסביר, לפחות חלקית, את עליית המחיר ואת גובהה הוא חובת הרכישה לחניה פרטית עם רכישת דירה. לפי המודל, מחיר דירה גבוה ב-4.7% כאשר יש חניה ציבורית ברחוב הסמוך בהשוואה לדירה ברחוב ללא חניה ציבורית. תוצאות המודל מצביעות על עליית מחירי דירות הקשורה לגידול במרחק מתחנת הרכבת ומהכביש הראשי. ניתן לפרש את התוצאות כעליית מחיר של 0.04% עבור עלייה של 1% במרחק לתחנת הרכבת, ושל 0.02% במרחק לרחוב עכו, עורק התחבורה הראשי באזור הקריות. הממצא לקרבה לכביש עכו תואם למחקרים קודמים שהראו ירידת מחירים במחירי דירות שחשופות לרעשי תנועה [34]. התוצאות עבור תחנת הרכבת אינן תואמות מחקרים קודמים, שדווקא הראו תוספת ערך לקרבה [18, 39]. תחנת הרכבת ממוקמת בשכונה הוותיקה בקריית מוצקין, ועם הגידול במרחק לתחנה גדלים גודל הדירה ושנת הבנייה. ידוע שגם גודל הדירה וגם שנת הבנייה משפיעים לטובה על מחירי הדירות, שכן דירות חדשות וגדולות בדרך כלל יקרות יותר מדירות ישנות וקטנות. לכן, השפעת הקרבה לתחנת הרכבת עשויה להיות מושפעת מגיל הדירה, מגודלה ומהכמות ומהאיכות הגבוהות יותר של שירותים שכונתיים בשכונות חדשות יותר.

עצים וחניה בקריית מוצקין. לפי המודל, חניה ציבורית ברחוב הסמוך לדירה מעלה את ערך הדירה ב-4.7%, אך הימצאות עצים בסמיכות לדירה מעלה את ערך הדירה בשיעור גבוה יותר – 6.5% | צילום מתוך גוגל מפות

דיון ומסקנות

למרות הגישות השונות האפשריות לבחירה, להתאמה ולתיקון של מודל התמחור ההדוני, הדמיון הכולל בתוצאות המודלים השונים ובייחוד היחס בין עצי הרחוב ומחירי הדירות נותנים ביטחון שהאפקט הנמדד במודל הנבחר מייצג את המצב בקריית מוצקין. ההשפעה שנמצאה לעצי רחוב על מחירי הדירות במחקר זה גדולה יחסית, ותואמת תוצאות מחקרים קודמים במרחבי העולם, המראות השפעות של עצים ברחובות על מחירי נכסים בין 2% ל-18% [למשל 12, 30, 36]. ראוי לציין גם את הקשר המובהק סטטיסטית במבחני ה-t הראשוניים בין עצי רחוב ומחירי דירות בנות יותר מארבעה חדרים, מה שמעיד על העדפה חזקה יותר לעצי רחוב מצד רוכשי הדירות הגדולות. ממצא זה עשוי להצביע על כך שאנשים עם משפחות גדולות יותר (יותר ילדים) מייחסים חשיבות גבוהה יותר לעצי רחוב מאשר אנשים עם משפחות קטנות יותר. זה עשוי גם להעיד כי גודל התקציב של רוכשי דירות גדולות מאפשר להם לבחור את המאפיינים המועדפים ביותר של דירה. מצאנו שהשפעה של עצי רחוב גבוהה יותר מאשר השפעה של חניה ברחוב, כלומר – רוכשי דירות מעריכים עצי רחוב על פני מקום חניה נוספת.

מאחר שזהו אחד המחקרים הראשונים שפורסמו על ההשפעה של עצי רחוב על מחירי דירות בישראל, נותרו שאלות רבות לחקירה. ביצוע מחקרים נוספים מסוג זה בערים שונות יספק קנה מידה רחב יותר להבנת הנושא. נוסף על כך, במחקר זה לא התעמקנו בפרטים ספציפיים של עצי רחוב, כגון מין, גודל חופת העץ או גודל השטח המוצלל. כל אלה עשויים לשנות את מידת השפעת העצים על מחירי הדירות הסמוכות להם. כמו כן, יש לבצע מחקר שיציע דרכים לנצל את עליית מחירי הדירות לטובת מימון הגדלת כמות עצי הרחוב ותחזוקתם.

חניה בקרית מוצקין. השפעות מין העץ וגודלו על מחיר הדירה לא נבדקו במחקר זה, דבר הראוי למחקר המשך | צילום מתוך גוגל מפות
  • התרומה הכלכלית של עצי רחוב בישראל כמעט שלא נבדקה עד כה באופן כמותי, למרות ידע עשיר על תרומתם האקולוגית והחברתית לערים.​
  • חקר המקרה בקריית מוצקין מצביע על קשר מובהק בין נוכחות עצי רחוב לבין מחירי דירות, אך חושף פערי ידע הנוגעים למאפייני העצים ולהבדלים בין שכונות וערים.​
  • המחקר מראה שנוכחות עצי רחוב בקרבת דירות מעלה את ערכן בכ‑6.5% בממוצע.​
  • ייעור עירוני עשוי לתרום לא רק בהיבטים אקלימיים, אלא גם לייצר ערך כספי של ממש לבעלי דירות ולרשויות המקומיות.
  • ראוי לעודד הימצאות עצים במרחב העירוני על-ידי הטמעת ערכם הכלכלי בתוכניות מתאר ובכלי מימון עירוניים, למשל הסכמי פיתוח, היטלים ירוקים או מנגנוני "ערך מוסף" החוזר להשקעה בנטיעה ובתחזוקה.
  • הרחבת המחקר לערים נוספות ולתנאי אקלים שונים תוכל לסייע בקביעת יעדי חופת עץ כמותיים לכל עיר ובהצמדת תקצוב ייעודי ארוך-טווח.

מערכת  אקולוגיה וסביבה

Money grows on trees – Street trees and their effect on apartment prices in the Haifa bay area

Axel Levin and Andrea Ghermandi

School of Environmental Sciences, Haifa University (Israel)

 

The ecosystem services provided by urban trees are well documented in the scientific literature. These include reducing local temperatures and mitigating urban heat stress, improving air quality, sequestering carbon, reducing energy use, and improving well-being and health of local residents. This article examines the effect of urban street trees on real estate property prices using a case study from Israel. A database was constructed containing the details of 615 apartment sales that were completed between May 2022 and September 2023 in the city of Kiryat Motzkin. Sale prices were analyzed using hedonic pricing models and regressed against a set of publicly available environmental and property-related characteristics. Explanatory variables included apartment size, number of rooms, floor level, building age, and the availability of private and on-street parking. Proximity to schools, public parks, shopping malls, train stations, and main roads was also accounted for. Crucially, the presence of trees in public spaces adjacent to the apartments, as identified through remotely sensed data and on-site inspection, was included in the model. Across multiple model specifications, results consistently indicate a statistically significant and positive relationship between apartment sale prices and the presence of nearby street trees. Under conservative assumptions and conditional on all other factors remaining unchanged, we estimate that the presence of street trees increases the sale price of an apartment by 6.5% on average. This finding is consistent with evidence from comparable studies abroad and may have important implications for the management of urban green infrastructure by the local authorities and for urban planning in Israel more broadly.


  1. ממשלת ישראל. 2022. הצללה וקירור של המרחב העירוני באמצעות עצי רחוב במסגרת היערכות לשינויי האקלים. החלטת ממשלה 1022, מיום 23.1.
  2. Abbot JK and Klaiber AH. 2013. The value of water as an urban club good: A matching approach to community-provided lakes. Journal of Environmental Economics and Management 65: 208–224.
  3. Aerts R, Honnay O, and van Nieuwenhuyse A. 2018. Biodiversity and human health: Mechanisms and evidence of the positive health effects of diversity in nature and green spaces. British Medical Bulletin 127: 5–22
  4. Akbari H. 2002. Shade trees reduce building energy use and CO2 emissions from power plants. Environmental Pollution 116: 119–126
  5. Bratman GN, Hamilton JP, and Daily GC. 2012. The impacts of nature experience on human cognitive function and mental health. Annals of the New York Academy of Sciences 1249: 118–136
  6. Burghardt KT, Tallamy DW, and Shriver GW. 2009. Impact of native plants on bird and butterfly biodiversity in suburban landscapes. Conservation Biology 23: 219–224.
  7. Conroy SJ, Narwold A, and Sandy J. 2013. The value of floor: Valuing floor level in high-rise condominiums in San Diego. International Journal of Housing Markets and Analyses 6(2): 197–208.
  8. Crompton JL. 2019. Impact on property values of distances to parks and open spaces: An update of U.S. studies in the new millennium. Journal of Leisure Research 51(2): 127–146.
  9. Crompton J and Nicholls S. 2021. The impact on property values of distance to public parks and open spaces: Findings from beyond North America. World Leisure Journal  64(1): 61–78.
  10. De Groote J, Van Ommeren J, and Koster HRA. 2018. The impact of parking policy on house prices. Journal of Transport Economics and Policy 52(3): 267–282.
  11. Donovan GH and Butry DT. 2009. The value of shade: Estimating the effect of urban trees on summertime electricity use. Energy and Buildings 41: 662–668.
  12. Donovan GH and Butry DT. 2010. Trees in the city: Valuing street trees in Portland, Oregon. Landscape and Urban Planning  94(1): 77–83.
  13. Emmanuel R and Johansson E. 2006. Influence of urban morphology and sea breeze on hot humid microclimate: The case of Colombo, Sri Lanka. Climate Research 30: 189–200.
  14. Heisler GM, Grant RH, Grimmond S, and Souch C. 1995. Urban forests’ cooling our communities? In: Kollin C and Barratt M (Eds). Proceedings of the Seventh National Urban Forestry Conference. Washington (DC): American Forests.
  15. Jung MC, Dyson K, and Alberti M. 2021. Urban landscape heterogeneity influences the relationship between tree canopy and land surface temperature. Urban Forestry and Urban Green 57: 126930.
  16. Laukkonen J, Blanco PK, Lenhart J, et al. 2009. Combining climate change adaptation and mitigation measures at the local level. Habitat International  33: 287–292.
  17. Lutz JA, Furniss TJ, Johnson DJ, et al. 2018. Global importance of large‐diameter trees. Global Ecology and Biogeography  27(7): 849–864.
  18. McCord J. 2018. House prices and neighborhood amenities: Beyond the norm? International Journal of Housing Markets and Analysis 11(2): 263–289.
  19. McPherson EG. 1994. Cooling urban heat islands with sustainable landscapes. In: Platt RH, Rowntree RA, and Muick PC (Eds). The ecological city: Preserving and restoring urban biodiversity. Amherst (MA): University of Massachusetts Press.
  20. McPherson EG. 1998. Atmospheric carbon dioxide reduction by Sacramento’s urban forest. Arboriculture and Urban Forestry  24(4): 215–223.
  21. Nowak DJ. 1993. Atmospheric carbon reduction by urban trees. Journal of Environmental Management 37(3): 207–217.
  22. Nowak DJ. 1994. Air pollution removal by Chicago’s urban forest. In: McPherson EG, Nowak DJ, and Rowntree RA (Eds). Chicago’s urban forest ecosystem: Results of the Chicago Urban Forest Climate Project. Radnor (PA): USDA Forest Service, Northeastern Forest Experiment Station.
  23. Nowak DJ, Crane DE, and Stevens JC. 2006. Air pollution removal by urban trees and shrubs in the United States. Urban Forestry and Urban Green 4: 115–123.
  24. Nowak DJ, Greenfield EJ, Hoehn RE, and Lapoint E. 2013. Carbon storage and sequestration by trees in urban and community areas of the United States. Environmental Pollution 178: 229–236.
  25. Nowak DJ, Hirabayashi S, Doyle M, et al. 2018. Air pollution removal by urban forests in Canada and its effect on air quality and human health. Urban Forestry and Urban Green 29: 40–48.
  26. Parsons R, Tassinary LG, Ulrich RS, et al. 1998. The view from the road: Implications for stress recovery and immunization. Journal of Environmental Psychology 18(2): 113–140.
  27. Peeters A, Shashua-Bar L, Meir S, et al. 2020. A decision support tool for calculating effective shading in urban streets. Urban Climate 34: 100672.
  28. Pope JC. 2008. Do seller disclosures affect property values? Buyer information and the hedonic model. Land Economics 84(4): 551–572.
  29. Saaroni H, Amorim JH, Hiemstra JA, and Pearlmutter D. 2018. Urban green infrastructure as a tool for urban heat mitigation: Survey of research methodologies and findings across different climatic regions. Urban Climate 24: 94–110.
  30. Sander H, Polasky S, and Haight RG. 2010. The value of urban tree cover: A hedonic property price model in Ramsay and Dakota, Minnesota, USA. Ecological Economics 69(8): 1646–1656.
  31. Shashua-Bar L and Hoffman ME. 2002. The Green CTTC model for predicting the air temperature in small urban wooded sites. Building and Environment 37: 1279–1288.
  32. Shashua-Bar L, Hoffman ME, and Tzamir Y. 2006. Integrated thermal effects of generic built forms and vegetation on the UCL microclimate. Building and Environment 41: 343–354.
  33. Shashua-Bar L, Potcher O, Bitan A, et al. 2009. Microclimate modelling of street tree species effects within the varied urban morphology in the Mediterranean city of Tel Aviv, Israel. International Journal of Climatology  30: 44–57.
  34. Szczepanska A, Senetra A, and Wasilewicz-Pszczolkowska M. 2020. The influence of traffic noise on apartment prices on the example of a European urban agglomeration. Sustainability 21(3): 801.
  35. VanDruff LW, Leedy DL, and Stearns FW. 1995. Urban wildlife and human well-being. In: Sukopp H, Numata M, and Huber A (Eds). Urban ecology as the basis of urban planning. SPB Academic Publishing Amsterdam.
  36. Wolf KL. 2007. City trees and property values. Arborist News 16(4): 34–36.
  37. Wong SK, Chau KW, Yau Y, and Cheung AKC. 2011. Property price gradients: The vertical dimension. Journal of Housing and the Built Environment 26(1): 33–45.
  38. Xiao Y, Hui E, and Wen H. 2019. Effects of floor level and landscape proximity on housing price: A hedonic analysis in Hangzhou, China. Habitat International  87: 11–26.
  39. Zhu Z, Zhu Y, Liu R, et al. 2022. Examining the effect of urban rail transit on property prices from the perspective of sustainable development: Evidence from Xuzhou, China. Buildings 12(10): 1760.


כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *


מאמר זה עבר שיפוט עמיתים


ציטוט מומלץ

לוין א וגרמנדי א. 2025. כסף גדל על העצים – השפעת עצי רחוב על שווי דירות באזור מפרץ חיפה. אקולוגיה וסביבה 16(4).
העתק




כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מחקרי סביבה אצלך בתיבה

    מחקרי סביבה אצלך בתיבה


      מאת

      אקסל לוין
      בית הספר למדעי הסביבה, אוניברסיטת חיפה
      אנדראה גרמנדי
      בית הספר למדעי הסביבה, אוניברסיטת חיפה

      מאת

      אקסל לוין
      בית הספר למדעי הסביבה, אוניברסיטת חיפה
      אנדראה גרמנדי
      בית הספר למדעי הסביבה, אוניברסיטת חיפה

      מאמר זה עבר שיפוט עמיתים





      ציטוט מומלץ

      לוין א וגרמנדי א. 2025. כסף גדל על העצים – השפעת עצי רחוב על שווי דירות באזור מפרץ חיפה. אקולוגיה וסביבה 16(4).
      העתק


      תכנים נוספים שעשויים לעניין אותך

      השקעה מניבה בטבע: המודלים שמראים ששיקום שטחים פתוחים מייצר ערך כלכלי למשק

      גיליון אביב 2026 / כרך 17(1) / כלכלה סביבתית

      אסטרטגיה כלכלית לקיימות: כיצד לאזן בין עידוד חדשנות ירוקה לבין שמירה על משק תחרותי?

      גיליון אביב 2026 / כרך 17(1) / כלכלה סביבתית

      דילמות בהנגשת נחל ושטחים פתוחים לציבור מגוון של מטיילים

      ורד סבאג, מירב גלילי

      גיליון קיץ 2026 / כרך 17(2) / שיקום אגן ציפורי – מודל להשראה איך פותרים את המתח בין הרצון להנגיש את הטבע לבין שמירה על חוויית טבע פראי? נחל ציפורי – המקטע הנגיש הארוך ביותר בארץ לצד פינות חמד טבעיות

      איך פותרים את המתח בין הרצון להנגיש את הטבע לבין שמירה על חוויית טבע פראי? נחל ציפורי – המקטע הנגיש הארוך ביותר בארץ לצד פינות חמד טבעיות

      גיליון קיץ 2026 / כרך 17(2) / שיקום אגן ציפורי – מודל להשראה
      לראש העמוד