המהפכה הסביבתית והמהפכה הבריאותית חוללו שינויים רבים בדעת הקהל לגבי מזון – אופן גידולו (או ייצורו) ודפוסי צריכתו. בקרב אנשי הטבע ואנשי בריאות הציבור השתרשה ההבנה שלפרקטיקות הנהוגות בחקלאות יש השפעה על איכות המים, הקרקע והאוויר כמו גם על איכותו התזונתית ועל השפעתו הבריאותית של המזון המגודל.
לאור שינויי תודעה אלה חלה התעוררות מחודשת של החקלאות האורגנית (שהייתה דפוס החקלאות המוכר לאדם עד לפני פחות ממאה שנים), הנשענת על ארבעה עקרונות [1]:
- בריאות – ייצור מזון איכותי ללא שימוש בדשנים מינרליים, בחומרי הדברה סינתטיים, בתרופות לבעלי חיים ובתוספי מזון שעלולים להיות מזיקים.
- אקולוגיה – חקלאות אורגנית אמורה להתאים עצמה למחזורי הטבע ולאיזון שבו, ללא ניצול הטבע, וזאת תוך שימוש במשאבים מקומיים, מחזור, שימוש מחדש וניהול יעיל של חומרים ואנרגיה.
- הוגנות – חקלאות אורגנית אמורה להבטיח איכות חיים טובה לאדם, לתרום לעצמאות מזון, להפחית עוני, להבטיח את רווחתם של בעלי החיים ולהביא בחשבון את צורכי הדורות הבאים.
- זהירות – יש להימנע מסכנות משמעותיות שעלולות לנבוע מאימוץ טכנולוגיות חדשות שהשפעותיהן אינן ידועות.
כיום נתפסת החקלאות האורגנית, באופן שנדמה כמעט מובן מאליו, כחקלאות ידידותית לסביבה ולאדם. למעשה, כמובן שלכל פעילות חקלאות יש השפעה על הסביבה, אך זו של חקלאות אורגנית נתפסת כבעלת השפעה פחותה משל החקלאות הקונבנציונלית. האומנם? האם נגזר על החקלאות האורגנית, שחלקה בשוק צריכת תוצרת טרייה בישראל הוא פחות מאחוז, להיות מורת דרך אידאולוגית, או שעל המדינה לעודד גידול בשיטות של חקלאות אורגנית ואת צריכת תוצרתה?
ההשוואה בין ההשפעות של החקלאות הקונבנציונלית לבין השפעותיה של החקלאות האורגנית יכולה להיעשות במספר מישורים, כגון: הישארות חומרי ההדברה בסביבה ובמזון, תמיכה במגוון מינים, שינוי בתכונות הקרקע, היקף שטחי הקרקע הנדרשים לגידול, שחרור דשנים למי התהום, איכות המזון.
בשולחן הדיונים שלפניכם בחרנו להעמיק בסוגיה זו, על-ידי מתן במה לעמדות מומחים שונים המבוססות על רקע מקצועי שונה. אנו מקווים שהדיון יקדם בחינה ביקורתית של הפרקטיקות החקלאיות הנהוגות הן בחקלאות האורגנית הן בחקלאות הקונבנציונלית, וזאת לטובת המשך שיפור החקלאות בישראל, לטובת איכות הסביבה ולמען בריאות הציבור.