אקולוגיה וסביבה
לכל הדיונים

רב-שיח בנושא מתקנים קטנים לייצור משולב של חשמל וחום

26 בספטמבר, 2019

צנרת להעברת חום ממתקן שפסולת נשרפת בו לשם יצירת חשמל וחום, בקופנהגן. למתקן חשיבות גדולה בהשגת שאיפתה של העיר להגיע לאפס פליטות פחמן עד 2050| צילום: Chris Alban Hansen, Flickr, CC BY-SA 2.0

מאת

שחר בוקמן
עורך אקולוגיה וסביבה

מאת

שחר בוקמן
עורך אקולוגיה וסביבה

תועלת למשק האנרגיה אל מול חשש לזיהום אוויר בקרבת מגורים

הבית של כל אחד מאיתנו צורך אנרגיה רבה. 31% מצריכת החשמל בארץ מקורה במבני מגורים, ומתוכה 30% משמשת ליצירת נוחות תרמית – חימום בחורף וקירור בקיץ. למזגנים, שהם האמצעי השכיח לאקלום בישראל, יעילות צריכת אנרגיה נמוכה. במגזר הבנייה והמגורים נדיר השימוש בטכנולוגיות לחיסכון בצריכת אנרגיה, בעוד שבמגזר התעשייה, שהוא צרכן אנרגיה גדול גם כן, מהלכים להתייעלות בצריכת האנרגיה הם מראה שכיח. 

אקלום בתי מגורים בישראל נעשה ברובו המוחלט על-ידי הפעלת מכשירים מכניים המופעלים בחשמל. ייצור החשמל נעשה על-ידי שרפת דלק ופחם בטמפרטורה גבוהה בתחנות כוח גדולות. בתהליך זה נוצרת כמות גדולה של חום שיורי, הנפלט בטמפרטורה נמוכה. ישנן מערכות שיודעות לעשות בחום זה שימוש חוזר, אך בסופו של דבר חלק נכבד ממנו מתבזבז.

ייצור משולב של חשמל וחום (cogeneration) מתקיים במערכת שיש בה מנוע או תחנת כוח קטנה שמייצרים חשמל בעוד המערכת משתמשת בחום השיורי של התהליך כדי לספק אנרגיית חום. ישנן אף מערכות לייצור משולב של חשמל, חום וקור (trigeneration), ובהן החום השיורי מנוצל גם לאספקת קור. ייצור האנרגיה בסמיכות לצרכנים מפחית את הפחת הכרוך בהובלה ובחלוקה. יצרן אנרגיה פרטי שיש לו צורך לא רק בחשמל אלא גם בחום, יכול לנצל את שני סוגי האנרגיה וכך להפחית את הוצאות האנרגיה שלו. לדוגמה, מערכת ייצור חשמל בארה"ב היא בעלת נְצולת של כ-5%, בעוד שלמערכת משולבת של חשמל וחום יש נְצולת של כ-80%.

לפני פחות משנה פרסמה רשות החשמל את החלטתה באשר להסדרת פעילותם של מתקני ייצור בגז טבעי המחוברים לרשת חלוקת החשמל, שמטרתה לעודד את ביזור משק החשמל על-ידי הקמת מתקנים קטנים לייצור חשמל. לפי תחזית רשות החשמל, בשנת 2020 ייצור משולב של חשמל וחום עשוי להגיע ל-18% מתפוקת משק החשמל.

בין יתרונות הייצור המשולב ניתן למנות את החיסכון באנרגיה למשק הלאומי ולצרכן הפרטי, את הקטנת פליטות המזהמים הלאומיות ואת חיזוק משק החשמל על-ידי ביזור הייצור. לעומת זאת, בין חסרונותיו ניתן למנות פליטות מזהמים סמוך לבתי מגורים, יצירת תלות בגז טבעי על חשבון אנרגיות מתחדשות, ויצירת תמריץ לאי-התייעלות בשימוש באנרגיה ולאי-ניצול של אנרגיית השמש.

איך נכון לפעול? כינסנו מספר בעלי עניין בנושא להביע את עמדותיהם, והרי הן לפניכם בעמודים הבאים.





ציטוט מומלץ

בוקמן ש. 2019. רב-שיח בנושא מתקנים קטנים לייצור משולב של חשמל וחום. אקולוגיה וסביבה 10(3): 44–53.
העתק

רב-שיח בנושא מתקנים קטנים לייצור משולב של חשמל וחום
שחר בוקמן
עמדת רשות החשמל בעניין מתקנים קטנים לייצור משולב של חשמל וחום – הצורך בהם והתמריץ הכלכלי
יוסי סוקולר
מרכזי אנרגיה חדשים? רק מחוץ למרכזים עירוניים צפופים
גיל פרואקטור
ייצור שכונתי של אנרגיה ב'רובע הים' המתוכנן לקום בחדרה
ליטל שלף דורי
התרומה המשמעותית – במפעלים ובמוסדות ציבוריים
גרשון גרוסמן
עידוד שרפת דלקים יבוא בהכרח על חשבון השימוש באנרגיה ממקורות מתחדשים
איתן פרנס

מתוך: 

גיליון סתיו 2019 / כרך 10(3)


ציטוט מומלץ

בוקמן ש. 2019. רב-שיח בנושא מתקנים קטנים לייצור משולב של חשמל וחום. אקולוגיה וסביבה 10(3): 44–53.
העתק

נושאים

אנרגיה (124) גז טבעי (29) התייעלות בצריכת אנרגיה (14) ייצור חשמל (18) תכנון ומדיניות אנרגיה (44)
הסביבה הבנויה (194)

שתפו

מצאתם טעות במאמר?


כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לראש העמוד